درمان پوکی استخوان با تغذیه
درمان پوکی استخوان با تغذیه از جمله مهمترین موضوعاتی می باشد که این روزها مورد توجه افراد مبتلا به این بیماری قرار گرفته است. این بیماری که با نام دیگر استئوپروز معروف است، از جمله رایج ترین بیماری هایی می باشد که به مرور زمان منجر به شکنندگی استخوان خواهد شد. افتادن بر روی زمین و یا ایجاد هرگونه فشار جزئی در قسمت های مختلف بدن می توانند باعث بدتر شدن شرایط فرد مبتلا به پوکی استخوان شوند. افراد مبتلا به پوکی استخوان در قسمت های مختلف بدن از جمله لگن، مچ دست یا ستون فقرات احساس درد شدیدی را تجربه می کنند. این بیماری می تواند میانسالان و خانم های یائسه را در مقایسه با سایر افراد بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. سوال مهم این است که آیا امکان درمان این بیماری با تغذیه مناسب وجود دارد یا خیر.
درمان پوکی استخوان با تغذیه
در ادامه با ما همراه باشید تا در رابطه با درمان پوکی استخوان با تغذیه، اطلاعات مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
مهمترین نشانه های پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان جزو آن دسته از بیماری هایی است که می تواند عملکرد جسمی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است فرد بیمار در مراحل اولیه این بیماری دچار هیچ گونه علائمی نباشد، اما به مرور زمان استخوان ها پوک و شکننده می شوند.
گام اول، آگاهی در رابطه با علائم پوکی استخوان است. فرد در طول این بیماری، درد شدیدی را در قسمت کمر، پاها و دست ها احساس می کند. این درد می تواند مهمترین نشانه های فرو ریختن یا شکستگی مهره ها باشد. از سوی دیگر، این بیماری می تواند منجر به کوتاه شدن قد در طول زمان شود. بدین صورت، بدن حالت اولیه خود را از دست می دهد و شکل خمیدگی به خود می گیرد. وضعیت استخوان ها، بدتر از قبل می شود و در این شرایط امکان شکستگی سریع آنها وجود خواهد داشت.
نقش مهم تغذیه در درمان پوکی استخوان
تغذیه میتواند نقش بسیار مهمی را در درمان پوکی استخوان ایفا کند. برای بسیاری از عزیزان که مبتلا به این بیماری هستند، انتخاب بهترین روش درمان پوکی استخوان جزو مهمترین دغدغه ها به شمار می رود. پوکی استخوان در برخی از افراد با توجه به شرایط زیر رخ می دهد:
نقش مهم تغذیه در درمان پوکی استخوان
- افرادی که دارای کمبود کلسیم هستند.
- افرادی که از تراکم استخوان پایینی برخوردار می باشند.
- آن دسته از افرادی که دچار کمبود وزن و اختلال اشتها هستند.
- آن دسته از افرادی که جراحی دستگاه گوارش داشته اند و بخشی از روده آنها به منظور کاهش وزن حذف شده اند. بدن این دسته از افراد بعد از جراحی دیگر نمی تواند به مانند قبل، کلسیم مورد نیاز را جذب کند.
تغذیه می تواند نقش مهمی را در درمان این بیماری ایفا نماید. نکته مهم، رعایت بهترین رژیم تغذیه ای جهت جلوگیری از بروز این بیماری است. مصرف کلسیم در برنامه غذایی می تواند تاثیر بسزایی در درمان این بیماری داشته باشد.
علاوه بر کلسیم، مصرف ویتامین دی نیز می تواند منجر به درمان پوکی استخوان شود. جهت درمان این بیماری، باید از مواد غذایی که حاوی مقادیر بالایی از کلسیم و ویتامین دی می باشند، استفاده نمایید. از جمله بهترین مواد غذایی که توصیه می شود در این رابطه مصرف نمایید، عبارتند از:
هر آنچه که باید در رابطه با درمان پوکی استخوان دانست
- سبزیجات
- میوه ها
- غلات
- آجیل
- مرغ
- ماهی
- محصولات لبنی به ویژه پنیر
بهترین مواد غذایی حاوی کلسیم برای درمان پوکی استخوان
بهترین مواد غذایی حاوی کلسیم برای درمان پوکی استخوان چیست؟ یکی از مهمترین سوالاتی که از سوی بیماران مطرح می شود، این است که باید از چه برنامه غذایی جهت درمان پوکی استخوان خود پیروی نمایند. اینکه چه میزان از کلسیم باید در رژیم غذایی افراد مبتلا به پوکی استخوان وجود داشته باشد، از جمله نکات مهمی است که توصیه می شود مورد توجه قرار گیرد. افراد بزرگسال، بهتر است که حدود 1000 میلی گرم در روز مصرف نمایند. میزان مصرف در رابطه با زنان و مردان بالای 50 سال، بهتر است در حدود 1200 میلی گرم باشد. از جمله بهترین مواد غذایی که حاوی مقادیر بالای کلسیم می باشند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- فراورده های لبنی نظیر ماست ، شیر، آب پنیر و…
- انواع ماهی ها به ویژه ماهی سالمون و قزل آلا
- سبزیجات رنگ تیره نظیر اسفناج، کلم بروکلی و…
- و…
مهمترین علائم پوکی استخوان
افزایش جذب کلسیم در بدن با مصرف ویتامین دی
چه راهکارهایی وجود دارند که با استفاده از آنها بتوان کلسیم بیشتری را در بدن جذب نمود؟ در تحقیقات به عمل آمده، مصرف همزمان کلسیم و ویتامین دی منجر به بهبود عملکرد سلول های استخوانی شده اند. یکی از مهمترین راهکارهای جذب ویتامین دی، قرار گرفتن در زیر نور خورشید می باشد. مقدار ویتامین دی موجود در بدن در افراد مبتلا به پوکی استخوان، باید بالاتر از 600 واحد باشد. علاوه بر نور خورشید، یک سری مواد غذایی وجود دارند که با مصرف آنها می توان ویتامین دی مورد نیاز بدن را جذب کرد.
- ماهی های چرب به ویژه سالمون یا اره ماهی مهمترین منابع غذایی جهت جذب ویتامین دی به شمار می روند.
- نوشیدنی هایی که با ویتامین دی غنی شده اند، از جمله دیگر مواد غذایی هستند که می توان به آنها اشاره کرد. شیر گاو و انواع شیرهای گیاهی جزو این دسته از نوشیدنی ها محسوب می شوند.
- از جمله دیگر مواد غذایی حاوی ویتامین دی می توان به زرده تخم مرغ، جگر گاو و پنیر اشاره نمود.
مواردی که به آنها اشاره نمودیم، بهترین منابع غذایی جهت جذب ویتامین دی به شمار می روند. در این رابطه شما می توانید از انواع مکمل های موجود در بازار که حاوی ویتامین دی هستند، استفاده نمایید. البته توصیه می کنیم که حتما با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید.
کاهش کلسیم استخوان ها با رژیم های غذایی حاوی پروتئین بالا
هیچ شواهدی دال بر این موضوع وجود ندارد که مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین بالا منجر به کاهش کلسیم موجود در استخوان ها شود. پروتئین، یکی از مهمترین عناصر غذایی است که می تواند نقش مهمی را در فرایند سفت شدن استخوان ها ایفا نماید. در این رابطه، تحقیقات متعددی به عمل آمده است.
نتایج حاکی از آن است که مصرف پروتئین در کنار کلسیم می تواند تاثیر بسزایی در فرایند درمان پوکی استخوان داشته باشد. به همین خاطر توصیه می کنیم که بیماران از مواد غذایی حاوی پروتئین نظیر محصولات لبنی، گوشت، تخم مرغ و ماهی جهت درمان این بیماری استفاده نمایند. پروتئین در انواع تنقلات از جمله آجیل، تخمه آفتابگردان و… وجود دارد و با مصرف آن می توان روند ابتلا به پوکی استخوان را کاهش داد.
کلام آخر
در این محتوا به اطلاعات مهمی در رابطه با درمان پوکی استخوان با تغذیه اشاره نمودیم. منابع غذایی متعددی وجود دارند که با گنجاندن آنها در رژیم غذایی خود می توانید از ابتلا به این بیماری جلوگیری نمایید و حتی باعث درمان آن شوید.